CAMPAIGN: AGERPRESS – ACTUALIZEAZA LUMEA – AGENTIA NATIOALA DE PRESA A ROMANIEI

The main objective of the campaign was the idea of reinventation or rebranding of AGERPRESS and the event that sustained this cause was a reveal of the new identity of the brand. There were 150 interviews and articles in the press and 10% more of the presence of people at the event as it was settled.                                     

OPPORTUNITY

În contextul unei crize globale a mass-media, presiunea cade tot mai mult pe agențiile de știri ca sursă de informație. Odată cu apariția dispozitivelor mobile, s-a schimbat radical și comportamentul de consum al știrilor. Niciodată nu au existat mai multe știri emise și consumate în același timp.

Inființată în 1898, AGERPRES este prima agenție de presă din țară și cea dea 5a agenție de presă din lume. Apartenernta AGERPRES la plutonul companiilor detinute de stat a generat o amortire la nivel de business. Avantajul era ca avea un business constant, dezavantajul era ca ii lipseau parghiile sanatoase de crestere: o cultura organizationala adaptata cerintelor unei piete concurentiale, o strategie de atragere de business nou si un sistem operational eficient.

Fiind principala resursa de stiri despre România, in extern, AGERPRES trebuia sa devina un benchmark si pentru stakeholderii de pe piata autohtona. Cu toate parghiile de construire a reputatiei la indemana, AGERPRES trebuia sa schimbe perceptia de companie de stat imbatranita in agentie de presa care poate schimba lumea. Adica impartiala, echidistanta, exactitate si rapiditate.

RESEARCH

 • Cercetare cantitativa: Toate cercetarile au fost realizate de agentia de PR si au constat intr-un studiu de satisfactie a clientilor, un studiu de notorietate pe piata locala si un audit intern al culturii organizationale. In cadrul acestei etape au fost realizate 30 de interviuri fata in fata cu parteneri si potentiali parteneri de business din tara (institutii media, companii privare si companii de stat), 10 interviuri telefonice cu reprezentanti ai unor institutii media din strainatate.
 • Cercetare calitativa a fost compusa din 6 focus grupuri cu angajati AGERPRES si 4 interviuri in profunzime cu clienti si non-clienti.

Dupa analiza datelor, principalele concluzii au fost:

 1. un scor mic de reputatie in fata unor competitori mult mai tineri si cu o gama de servicii mai putin diversificata (Mediafax).
 2. Brand health-ul AGERPRES suferea din cauza confundarii cu Rompres si a familiaritătii foarte scazute.
 3. AGERPRES este o instituție greoaie cu care se comunică greu.

Insightul campaniei rezultat in urma cercetarii a fost ca AGERPRES este singura agentie de presa care a transmis corect realitatile din viata romanilor de la 1889 pana in prezent, practic pe parcursul intregii istorii a României Moderne. Pe baza acestui insight, am construit strategia AGERPRES sustinuta pe 4 piloni: impartialitate, echidistanta, rapiditate, exactitate, valori ale timpurilor noastre.

PLANNING

 • Obiective de business:
  1. Prezenta la eveniment a minim 75% institutii media

non-partenere;

 1. Cresterea cu 20% a numarului companiilor private sau publice abonate in urmatoarele 12 luni;
 2. Semnarea de minim 10 noi parteneriate cu grupuri de presa international in urmatoarele 12 luni;
 • Obiective de comunicare:
  1. Cresterea notorietatii asupra rebrandingului AGERPRES in randul grupurile țintă: A) Jurnalisti si institutii media din România; B)Jurnalisti si institutii media din strainatate; C)Institutii de stat si demnitari ai statutului roman; D)Institutii de stat externe si demnitari ai altor state; E)Instituții și companii private; F)angajații și corespondenții AGERPRES.
  2. Atingerea unui media reach de minimum 3.000.000 de personae dintre care 1.000.000 prin intermediul unor publicatii sau grupuri media non-partenere.
O rata de prezenta de 75% dintre reprezentantii grupurilor tinta vizati.

 

 • Criterii de evaluare:
 1. Numar de jurnalisti prezenti, articole publicate, de reprezentanti instituții media străine prezenti, de deminitari prezenti, de demnitari straini prezenti, de reprezentanți prezenți/contracte semnate;
 2. Atragerea de cel puțin un parteneriat internațional nou;
 3. Prezența a cel puțin 250 de repezentanți ai grupurilor țintă;
 4. Un media reach național de cel putin 5.000.000 de persoane.

 

 • Mesaje/public:
 1. AGERPRES este o sursă principală, obiectivă și echidistantă de informație pentru toate instituțiile de presă din România.
 2. AGERPRES este o sursă principală, obiectivă și echidistantă de informație despre România.
 3. &D.AGERPRES este cea mai credibilă și structurată sursă de informații. Totodată AGERPRES este cel mai credibil canal de informare prin care instituțiile își pot difuza știrile către publicul lor.
 4. AGERPRES are cea mai mare rețea de abonați din România și din străinătate fiind astfel cea mai puternică platformă de comunicare pe plan național.
 5. AGERPRES este prima agenție de presă din România, o agenție solidă construită de cei mai buni specialiști din piață.

IMPLEMENTATION

Provocarea a fost să armonizăm tacticile de comunicare care să sunțină această schimbare pentru toate categoriile de public vizate. Astfel am selectat următoarele canale de comunicare:

  • Stabilirea de conexiuni cu instituții de presă internaționale

Cu 3 luni înainte de eveniment, s-a desfășurat o campanie de promovre a AGERPRES la nivel internațional pentru întărirea poziției de principal furnizor de știri despre România în străinătate și extinderea rețelei de parteneriate. Astfel, delegații oficiale au participat la reuniunile BSANNA – Black Sea Association of National News Agencies, EANA – European Alliance of News Agencies, World Congress of Russian Press prezentând conceptul ce urma să fie lansat la București. În plus, scrisori de împrietenire au fost trimise către agenții de presă din întreaga lume.

 • Workshop cu managementul AGERPRES, unde, pe baza rezult auditului intern, au fost definitivate valorile, misiune si viziunea companiei. Noua identitate a AGERPRES a fost comunicata anterior si angajatilor AGERPRES.
 • Evenimentul de lansare

Punctul culminant al campaniei a fost evenimentul de reveal a noii identități. Pentru partenerii AGERPRES din afara Bucureștiului sau a țării, evenimentul a fost transmis prin livestreaming pe pagina web a agenției, a beneficiat de liveposting pe Facebook, livetwitting și liveposting de fotografii pe AGERPRES.Foto.

Locația evenimentului a fost aleasă pentru a întări poziționarea AGERPRES de agenție a viitorului și pentru a susține comunicarea noului serviciu video. Evenimentul a avut loc în cadrul unui cinematograf într-o sala cu un ecran de 285mp si 500 de locuri.

Pentru a crea suspans, în construcția evenimentului am alternat intre Vechiul și Noul.AGERPRES. S-a început cu invitația la eveniment nebranduită cu informație minimală (data/ora/locația/Noul.AGERPRES) scrisă pe un carton simplu cu font de mașină de scris.

La eveniment, invitații au fost întampinați de materiale cu vechiul logo. În tot acest timp, pe adresa www.agerpres.ro se găsea în continuare vechiul site.

În sala de cinema, evenimentul a fost deschis cu un moment teatral purtând audiența prin istoria AGERPRES de la telegraf și mașină de scris până la computer și tabletă.

Acesta este momentul în care Vechiul.AGERPRES devine Noul.AGERPRES si vechia identitate este înlocuită de cea nouă atât online cât și offline,la eveniment.

Evenimentul a continuat cu o secțiune multimedia în care s-au prezentat 2 tipuri de filme:

 1. un film principal pe conceptul: “AGERPRES – Actualizează lumea.” Realizat dintr-un mix de fotografii proprii împărțite pe 3 planuri temporale: AGERPRES a fost, este și va fi aici ca să actualizeze lumea pentru publicul său.
 2. O serie de 4 video-infografice in care s-au prezetat serviciile și povestea agenției prin animații 3D cu aproxmativ 15000 de cuburi parametrice care se asamblează și reasamblează în diverse forme.

Secțiunile multimedia au fost intercalate cu mesaje transmise live de către reprezentanți ai intituțiilor de presă internaționale partenere.

Numai la final, la ieșirea din sala de proiecție, invitaților li s-a arătat noua identitate grafică (expusă pe panouri de tip backlit, postere, roll-up bannere și un photowall) și noul website cu care au putut intra în contact pe un ecran cu touchscreen.

 • Media relations: comunicate și informari de presă

Presa a fost informată pas cu pas despre proiect și eveniment primind inițial un material video-infografic de teasing, apoi o  invitație la eveniment și două comunicate de presă.

EVALUATION

+10%

Depasirea ratei de prezenta cu 10%. La eveniment au fost prezenti 500 de persoane

+30%

Depasirea cu 30% a media reachului total setat ca obiectiv (3.900.000 de personae) dintre care 1.200.000 cititori ai unor publicatii non-partenere (crestere cu 20% fata de obiectivul initial)

150

de articole și interviuri în presă

20

de demnitari prezenţi (Principele Radu Duda, Ministrul Educației, Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Consilierul PrimuluiMinistru, Purtătorul de Cuvânt al Ministerului de Externe)

56

de mesaje de felicitare de la demnitari și oameni publici (Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, Viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu, Radu Stroe – Ministrul de Interne, Robert Cazanciuc – Ministrul Justiţiei, Eugen Teodorovici – Ministrul Fondurilor Europene, Titus Corlăţean – Ministrul de Externe, Crin Antonescu – Preşedintele Senatului, Robert Negoiţă – Primarul Sect. 3, Cristian Piedone – Primarul Sect.4, Horia Georgescu – ANI)

7

parteneriate cu instituții de presă internaționale: grupul The Tribune, agențiile de presă din Turcia, Croația, Armenia, Georgia, Azerbaijan si Macedonia.

500

de vizionări online pe livestream

50

de jurnalisti prezenti (cele mai importante televiziuni: Antena1/3, RealitateaTV, RTV, B1TV, PrimaTV, NationalTV )

5

reprezentanti de instituții media străine

20

de demnitari straini prezenti (Ambasadorii Spaniei, Ciprului, Africii de Sud, Regatului Ţărilor de Jos, Statului Palestinei, Ucrainei, Argentinei, Venezuelei, Republicii Moldova, și reprezentanţi ai Germaniei, Greciei, Statelor Unite, Marii Britanie, Ungariei, Iran, Egipt etc)

50

de reprezentanți ai companiilor private prezenți și 5 contracte semnate în prima zi după eveniment